Katica Pettyek

Katica Pettyek

Feleségek luxuskivitelben - Mivel érte el, hogy képernyő elé üljünk?

2017. november 23. - Katica Kovács

Idén ősszel egy, Magyarországon újnak számító műsort tűzött képernyőre a Viasat 3.

„Fényűző partik, milliós ruhaköltemények, sportautók, drága ékszerek, botox, plasztika... mind csinosak, sikeresek, és nem utolsósorban gazdagok. Persze a csillogásnak is megvan az ára: a műsor hatalmas drámákat, veszekedéseket és váratlan fordulatokat tartogat, hiszen a valóságban semmi sem az, aminek elsőre látszik.”

Olvashattuk a Viasat 3 oldalán a beharangozót. Valóban sok nézőt ültetett le 8 héten keresztül a Feleségek luxuskivitelben, az ősz során rengeteg bulvárlapnak témát adott maga az adás, illetve a szereplőinek magánélete is. Még én, akinek évek óta nincs tévéje, és nem nézek valóságshow-kat, tehetségkutatókat, egyéb műsorokat, még én is megnéztem hétről-hétre a Visasat play segítségével az ismétléseket, ajánlókat, extrákat. Sőt egy idő után már a feleségekkel kapcsolatos híreket is elolvastam, megnéztem az instájukat, és persze elolvastam a „hogyvolt.blog.hu” írását. Pedig abszolút semmi közöm az életformájukhoz, nem ismerem őket, nem rajongok értük, és rengeteg dologban különbözünk. Soha nem sminkeltem magam ilyen erősen, nem vettem 3 milliós, de 300 ezres ruhákat és egyéb kiegészítőket sem. Nem plasztikáztattam, nem botoxoltam, nincs drága autóm, nincs több száz négyzetméteres palotám, nincs csillár és festmény a mosdóban, és eszembe se jutna ilyen nagy partikat adni az otthonomban. De nem is hiányzik az életemből egyik sem a felsoroltak közül. Egészen más dolgok jelentenek számomra prioritást. Nincs televíziónk, és nem, tényleg nem nézek alapvetően semmilyen ehhez hasonló műsört.

19955321_1524342200951047_6613114819581050880_n.jpg

 

De mégis mivel keltette fel az érdeklődést a Feleségek luxuskivitelben?

Olvasva a kommenteket, a legtöbb embert a kíváncsiság vezérelte. Tulajdonképpen az összes valóságshow az emberek kíváncsiságára alapoz. Sokaktól tényleg távol áll a luxus, még akkor is, ha a műsorba beválogatott 5-6-7 szereplő (a szám attól függ, hogy Rubint Rékát és Yvonne Dedericket is számoljuk - e) mindegyike nem a legtalálóbb példa a luxusfeleség fogalomra. Egyrészt nem mind feleség, másrészt van, aki csak egy hatvan valahány négyzetméteres lakásban él a 4 lányával. Egy részük feleségként jutott ilyen magasra, és ezt követően csinált karriert, mások talán a házasságuktól teljesen függetlenül is elértek valamit. Persze elmondhatjuk azt is, hogy náluk sokkal gazdagabb nőket is találhatunk Magyarországon, ugyanakkor a nők túlnyomó része ennél rosszabb körülmények között él.

Emellett az újdonság is fontos tényező volt a tévénézők számára. Ilyen műsor még nem volt hazánkban, így talán sokan adtak neki egy esélyt, vagy meg akarták tudni, hogy mit lehet kihozni ebből a formációból. Én úgy gondolom, elnézve az igen nagy érdeklődést, lesz még néhány évad ezt követően is.

Van, aki unalomból nézi. Nem talál más, jobb elfoglaltságot. És vannak, akik összehasonlítás miatt, egyfajta önmegerősítés, önbizalom növelés érdekében. Látják, olvassák, hogy hogyan élnek, mit csinálnak a luxusfeleségek, megállapítják, hogy ez mennyire rossz, mennyire megvetendő, és hálát adnak az égnek, hogy ők, családjuk, barátaik nem ilyenek. Megnyugszanak, hogy helyes úton járnak, más, hozzájuk hasonló gondolkodásmóddal rendelkezőktől pedig további megerősítéseket kapnak.

plakat.jpg

A facebook-on és az instagramon körbetekintve azt is látni, hogy vannak, akik példaképként tekintenek a luxusfeleségekre. Egyfajta célkitűzésük elérni azt, amit ők. Úgy öltözködni, úgy viselkedni, úgy élni. Lányos anyukaként ennek egyáltalán nem örülök. Nem szeretném, ha lányaim milliókat költenének felesleges táskákra, ruhákra, cipőkre, napszemüvegekre. Még akkor sem ha ennek többszörösét keresnék meg havonta. Igyekszem arra nevelni őket, hogy lássák, mekkora társadalmi különbségek vannak, és nem helyes ennyi pénzt elszórni feleslegesen, mikor mások nélkülöznek. Nincs értelme évente lecserélni a teljes ruha-, vagy cipőkollekciót. Nem szeretném, ha az anyagiak és a külsőségek vezérelnék a döntéseiket.

És most megkérdeznéd, hogy akkor mégis mi a csudáért néztem? Én tulajdonképpen úgy tekintek erre, mint a Szex és New Yorkra. Ezeket csak megfelelő kritikával és humorérzékkel szabad nézni és lehet élvezni. Nem, nem szeretnék egyik Szex és New York, vagy Feleségek luxuskivitelben szereplőjéhez sem hasonlítani, és végképp nem akarom, hogy a lányaim, és más lányok, nők ilyenek legyenek. De megfelelő hozzáállással tényleg szórakoztató tud lenni. Számomra az mindkét megnevezett példa, de tudom, hogy mások számára nem az. Életem párja például „tarkón lövés kategóriaként” emlegeti a hasonló műsorokat. Engem szórakoztat, ugyanakkor nagyon nagy aggodalommal tölt el, hogy mások, akiknek nincs erős személyiségük, nincs egészséges önbecsülésük, önkritikájuk, akik könnyen vezethetők, irányíthatók, formálhatók stb., azoknak ezek, és az ehhez hasonló tévéműsorok egyfajta életvezetési útmutatóként szolgálnak. Nem! Lányok, csajok, ne a pénz, ne a luxus, ne a csillogás legyen a célotok! Szórakozzatok az ilyen adásokon, de ne tekintsétek ezt életcélnak! És nem szabad elfelejteni azt sem, hogy ezek a műsorok bár az életből merítenek példát, mégsem teljesen valóságosak. Egyrészt, még ha a Feleségek Luxuskivitelben részeit nézzük, akkor is látható, hogy a cselekményt, a bonyodalmakat előre megírták. Másrészt nem láthatunk bele az egyes szereplők teljes életébe, nem ismerjük meg teljes egészében őket, nem érthetjük tehát, hogy mit miért tesznek. Igaz a kíváncsi természetűek és a rajongók ma már könnyen követhetik a szereplőket a közösségi hálón is, így most, miután véget ért a néhány luxusfeleség életét bemutató első évad, ők továbbra is a mindennapok részei maradhatnak.

(A képek a Viasat 3oldaláról származnak.)

A bejegyzés trackback címe:

https://katicapettyek.blog.hu/api/trackback/id/tr3013347665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása