Katica Pettyek

Katica Pettyek

A babakocsi kiválasztása egy kicsit más aspektusból

2017. december 11. - Katica Kovács

Minden gyermeket váró pár életében eljön az a pont, mikor babakocsit kell választania gyermekének, na meg persze magának is. Hiszen egy csomó olyan szempontnak is meg kell felelnie, ami a szülők számára fontos elsősorban, a szülők mindennapjait könnyíti meg. Ebben a posztban nem fogok ajánlani egyetlen egy babakocsi márkát és típust sem, ehelyett szokás szerint arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy mennyire félrevezető lehet, ha másokra hallgatsz, ha elsősorban az alapján döntesz, hogy melyik mennyire menő vagy mennyire drága.

Várandós nők gyakran kérnek tanácsot online a baba-, illetve baba-mama csoportokban, hogy melyik babakocsit érdemes megvenniük. Ezeknél a posztoknál kivétel nélkül megy a győzködés, oktatás, sokszor akár vérre menő harcok, hogy eldöntsék, kinek is van igaza a témában. Számomra még mindig meglepő, hiszen én azok közé tartozok, akik természetesen válaszolnak, ha megkérdezik, hogy melyik babakocsit, és miért azt választottuk, de soha nem kezdenék el győzködni se egy ismerőst, se egy ismeretlent, hogy bizony neki is pontosan ezt a típust kellene használnia.

babakocsis-e1394514788901fel.jpg

Több olyan írást is találni az interneten, melyekben szépen pontokban felsorolják, hogy mit tudjon a babakocsi. Általában a legújabb, legtöbbet tudó babakocsit ajánlják. (Legyen nagy, felfújható kereke, állítható karmagasság, átfordítható, rugós, nehéz váz. Változó, hogy 3 vagy 4 kereket preferálnak épp.) Több elemzésben láttam, hogy az az általános javaslat, hogy amennyiben nincs pénzed egy ilyen magasabb kategóriásra, akkor használtan vedd meg inkább, mint hogy egy alacsonyabb kategóriás babakocsit válassz. Ahogy tapasztaltam, nagyon sok anyuka ez alapján ítéli meg a többi anyukát. Vannak akik már szakértőnek is nevezik magukat a témában, hiszen állításuk szerint mindennek utánajártak és már kb. a tizedik drága babakocsit próbálják, mert egyik sem felel meg sem nekik, sem a kicsinek. Ezek a tipikus "expert anyukák" nemcsak ebben a témában, de megannyi más helyzetben is szeretnek ítélkezni, kioktatni, elfelejtve azt, hogy minden gyerek, minden szülő más. Így más is az elvárás, és persze más az, ami megfelel. Ha egy családnak az az elsődleges szempont, hogy könnyű legyen a babakocsi, minimális helyet foglaljon, hogy az autó csomagtartójában kényelmesen be lehessen tenni úgy, hogy még a csomagok is beférjenek (és itt nem a sportbabakocsiról, hanem mózeskosárral, sportrésszel és hordozóval rendelkező 3az1-ben típusról van szó), akkor nem a nehéz vázzal, hatalmas kerekekkel rendelkező óriási kocsi lesz a nyerő. Szintén ugyanaz a helyzet, ha lift és tároló hiányában a gyerekkel együtt a babakocsit is fel kell hurcolni a második vagy harmadik emeletre, hiszen ilyen helyzetben már egy-két kiló különbség is nagyon sokat jelent.

Egyszerűen meg kell érteni, hogy attól, hogy valaki a csúcskategóriás babakocsit megengedheti magának, és el is várja azokat a funkciókat, amiket az tud, még nem mindenkinek van arra igénye vagy lehetősége. Miért kell elítélni? Miért kell földbe döngölni, a másikat? Miért kell bizonygatni, hogy az nagyon nem jó kocsi, biztos rosszul döntött, biztos rossz szülő, mert nem fogadja meg a tanácsot? Több olyan szülőbe futottam már bele, akik 1,5 év alatt már az ötödik vagy tizedik drága babakocsit cserélgetik, mert a gyerek nem szereti vagy hamar kinőtte, vagy az ő elvárásaiknak nem felelt meg. Sajnos ők pont abba a hibába estek, hogy elhitték a dicsekvőknek, a hangosan kiabáló megmondóembereknek, hogy nekik bizony ilyen kocsit kell venni, mert csak ez a jó, csak ez a menő, ahelyett, hogy őszintén végiggondolták volna, hogy mire is van szükségük. Mik az igények? Hányszor, hol fogják használni? Kell nagy rakodótér az alján? Városi járdán, macskakövön, fűben tolják gyakran? Kell cipelni, autóba berakni vagy tömegközlekedni? Meddig akarja használni, ill. szeretné cserélgetni vagy keres egy olyat, ami születéstől akár 3 éves korig is jó? Ha megtalálta, ha elégedett, akkor pedig örüljünk vele akkor is, ha éppen nem felfújható óriási kerekei vannak, ha nem annyi kerékkel, vagy nem nehéz vázzal, nem 200-as UV-szűrős kupolával és nem állítható karral rendelkezik, hanem egy egyszerűbb, olcsóbb, de az igényeknek tökéletesen megfelelő, biztonságos, kényelmes babakocsit találtak. Felejtsük el azt, hogy csak az a jó, ami nekünk, a szomszédnak, vagy a barátnőnknek van. Mindenki gondolja végig, hogy milyen szempontoknak kell megfelelni, valamint azt, hogy mennyit engedhet meg. A többiek pedig fogadják el a döntést.

Itt elolvashatod azt is, hogy mivel mennek még egymás agyára az anyukák:

http://katicapettyek.blog.hu/2017/09/24/hogyan_legyunk_ufo-k_a_kismamak_kozott

Vagy azt, hogy hogyan rivalizálnak egymással:

http://katicapettyek.blog.hu/2017/11/20/rivalizalas_az_anyak_kozott

Itt pedig bepillanthatsz a játszótéri anyukák világába:

http://katicapettyek.blog.hu/2017/11/16/bepillantas_a_jatszoteri_anyukak_vilagaba

A bejegyzés trackback címe:

https://katicapettyek.blog.hu/api/trackback/id/tr513471365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása